Prodejci tvrdí, že jejich prémiová paliva mají samé výhody, a motoristé by je měli používat co nejčastěji. Čerpací stanice nás k takovému tankování lákají. Řidiči se však často nemůžou rozhodnout, zda tankovat prémiové palivo, či netankovat. Toto téma provází spousta polopravd. Opravdu prémiové palivo zlepší vlastnosti běžného motoru?
super benzin
Používáním těchto paliv by mělo být docíleno kvalitnějšího průběhu spalování a tiššího chodu motoru. U prémiového benzinu se projevují menší sklony k detonačnímu spalování, u nafty pak nižší náchylnost k tvrdému chodu. Také jsou důležitá i přídavná aditiva, jejich kvalita však závisí na jednotlivých výrobcích. O skutečném složení paliva se zákazníci nic nedozví, protože výrobci nemají povinnost zveřejňovat detailní složení paliv.

A i když si palivo můžete sami vylepšit přidáním aditiva, je výhodnější tankovat přímo aktivované palivo, které zákazníkům přináší výhody a komfort. Aditiva jsou povýrobně přidávána do paliva ve správném poměru, a tak se zákazník již nemusí zabývat jejich nákupem ani dávkováním.

Dražší benzín a nafta slibují i další výhody, jako třeba ty, že by měly čistit motor, jak slibují výrobci. Další výhodou je, že neobsahují přídavek bioložky, tedy etanolu. Díky takovému palivu by mělo být vaše vozidlo rychlejší a pružnější a jeho průměrná spotřeba by se měla projevit úsporným stylem.
hadice v nádrži
Záleží však také na tom, co od nadstandardního paliva očekáváme, a co nám toto palivo může doopravdy splnit. V období různých podvodů na kvalitě paliv nabývá na významu také důvěra v tankované palivo, jeho značka i garance potřebných užitných parametrů pro spolehlivý provoz.

Prémiová paliva by měla prospívat každému motoru, více však modernějším jednotkám. Motor by měl mít delší životnost, nižší spotřebu a vyšší výkon, což zní opravdu lákavě. Pravda je ale taková, že se tyto výhody projeví až po určitém čase. A pokud nemáte výkonné auto, tak tankovat prémiové palivo je zcela zbytečné. Pro někoho zkrátka představují prémiová paliva naprosto zbytečný luxus, zatímco pro jiného nezbytnost.