V dobách středověku léčitelé věřili, že čemeřice dokáže vyhnat z duše choroby. Jenže šťávy, které rostliny obsahují, jsou jedovaté, takže na jakoukoliv manipulaci s nimi při řezání zimních květin do vázy, jsou vhodné rukavice. Najít pod sněhem nějakou pěknou květinu je nadlidský výkon. Naštěstí je tu čemeřice. Své květy vystrkuje na obdiv klidně přes sněhovou nadílku navzdory ledovému počasí. Jde o trvalku, která spolehlivě vykvete uprostřed zimy, takže vykouzlí úsměv na tváři v chladných chmurných dnech.
rostlina čemeřice
Navíc čemeřice východní nebo černé, připomínají svými květy drahokamy uprostřed ledové pustiny. Na konci podzimu, kdy už na stromech není žádné listí, začínají kvést tyto zimní krásky. Jejich květy vydrží až do předjaří, dokud se do vedení nedostanou sněženky a šafrány. Zbarvení květů ovšem závisí na daném kultivaru. Mezi barvami dominují purpurové odstíny, růžová a porcelánově bílá. Čemeřice jsou krásné sami o sobě, ale pokud je možnost vytvořit seskupení s jinými rostlinami, jež odolávají zimě, na obdiv přijde zcela nová zimní zahrada.

Zvláštností čemeřice černé je, že má květ bílý. Kvete v prosinci až lednu, obzvlášť prodávané v květináčích se dají sehnat už od listopadu, a to nové odrůdy Jacob a Joseph Lemper, které obě kvetou bíle. Podle odrůdy pak stojí za zmínku čemeřice východní, ta kvete od prosince až do března a svými bílými, růžovými nebo purpurově zbarvenými kvítky vykouzlí na zahradě kousek romantiky. Tato rostlina má až do jara hojné květy s poupaty, které udržuje do doby, než se okolní příroda probudí.
čemeřice květina
Všechny čemeřice se sází na jaře a to nejlépe do polostínu. Mají rády sluníčko, ale nevyhovuje jim místo pod jehličnany a kyselá půda. Rostliny pěstované z výsevu pokvetou až po třech nebo čtyřech letech. Ne všechny jsou ale trvalky, ale z čemeřice východní se můžeme těšit několik zimních sezon. Rostliny nějak zvláštní péči nepotřebují, zpočátku stačí jen přihnojovat, aby kořeny zesílily. Pokud si jich nebudeme všímat, vůbec jim to vadit nebude. Naopak na podzim, kdy opadává listí, můžeme kolem nich slabší vrstvu ponechat jako mulč, ovšem odstranění suchých listů z čemeřice zabrání šíření černé skvrnitosti. Neměla by se kypřit, aby se nepoškodily mělce uložené kořeny. Na oplátku za naši péči nepéči se můžeme těšit z nádherných květů.