Vše, co se tepelně zpracovává, i s teplotou vyšší jak čtyřicet až čtyřicet pět stupňů celsia již raw stravou není. Na zpracování syrové stravy se používají šetrné úpravy jako je například máčení, klíčení, odstavování, mixování, kvašení nebo sušení. Žádná z těchto úprav by neměla překročit čtyřicet dva stupňů Celsia. To jsou potraviny raw.

Raw strava je strava syrová, živá. Tím, že  neprošla tepelným zpracováním si zachovává mnoho aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a důležitých živin. Rozhodneme-li se konzumovat raw stravu, budeme se stravovat především plody ovocných stromů a keřů, zeleninou, divokými bylinkami, oříšky a semínky, prostě pouze a jenom syrovou rostlinnou stravou. Staneme se  vitariány.

Proč právě čerstvé, neupravené potraviny?

Tím důvodem je, že se v potravinách zachovají původní struktury a složení potravin, které tím zabezpečí rovnováhu mezi stovkami až tisíci výživných látek. Tepelná úprava potravin vede k nadměrnému zatížení zažívacích orgánů.

Naše tělo mimoto potřebuje také navíc několik litrů vody denně, což je u vody z kohoutku voda méně kvalitní, než ta původní, kterou čerstvá strava obsahuje. Konzumace tepelně upravených pokrmů vede k překyselení organismu. Toto překyselení následně vede k úbytku vápníku v těle, převážně ze zubů a kostí. Tento jev je následně příčinou osteoporózy.

Tuky a cukry se po tepelné úpravě stávají těžko stravitelnými. Je-li strava nestrávena, podléhá kvašení a hnilobnému rozkladu. Tím zanáší trávicí trakt a neblaze vytváří ideální prostředí pro výskyt a růst plísní, mimo jiných nežádoucích mikroorganismů.

Je také známo, že tepelné zpracovávání potravin vede k nežádoucímu ničení některých vitamínů a minerálů, které čerstvá strava obsahuje. Navíc enzymy, které se v syrové stravě vyskytují, jsou pro náš život důležité. Slouží jako katalyzátory všech procesů v lidském těle.