Žijeme v době, kdy většina z nás netrpí hladem, naopak si užíváme hojnosti a dostupnosti všech možných potravin, jako nikdy předtím v dějinách lidstva. V okamžiku, kdy nemusíme být vděčni, za jakékoliv jídlo, máme více příležitostí o jídle přemýšlet a začít si vybírat pouze některé suroviny s vírou, že děláme něco pozitivního pro naše zdraví. Člověk má přirozenou potřebu neustále zkoušet něco nového, experimentovat a to i v případě stravování.
mističky na salát
Kvalita stravy má bezprostřední vliv na naše zdrav
í, což přispívá k tomu, že nejrůznější výživové směry v posledních letech přibývají jak houby pod dešti. Některé z alternativních směrů pak prorazí takovou silou, že se o nich všude mluví a roste tak potřeba je také vyzkoušet. Fenoménem posledních let se stala syrová strava neboli raw food.
salátový talíř
V čem spočívá raw food?
„Živá strava, “ syrová strava, raw food či vitariánství, to vše jsou názvy pro jedno a to samé. Základním principem tohoto směru je konzumace tepelně a chemicky neupravených potravin. Vyznavači tohoto směru jsou přesvědčeni o tom, že tepelnou úpravou dochází ke zničení všeho dobrého („živého“), co v surovinách je. Osoby, které se pro tento styl stravování rozhodly, si pochvalují jeho příznivý vliv na zdraví. Cítí se nabité energií, většině se zlepší trávení i imunita a dochází k poklesu hmotnosti.
čerstvá zelenina
Proč a kdy raw food vyzkoušet?
Ideální dobou pro tento typ stravování jsou teplé letní měsíce, kdy už z přirozenosti máme chuť na lehčí pokrmy, plné právě dozrávajícího ovoce a zeleniny. Příprava raw pokrmů bývá většinou časově méně náročné a pokud vlastníte výkonný mixér, máte vyhráno, neboť mixování je základním postupem u většiny receptů. Přesto lékaři i výživoví poradci upozorňují na možná rizika tohoto stravování. Konzumace pouze syrové stravy je náročná pro naši trávicí soustavu. Dále Vám hrozí, že Vaše strava bude nevyvážená a budou Vám chybět některé vitaminy a bílkoviny. Proto zvolte raději zlatou střední cestu a raw stravování do svého jídelníčku zařaďte jako občasné zpestření.